patirehber.com Hakkında
patirehber.com, hayvanlarla ilgili doğru, erişilebilir ve güncel bilgiyi; güvenli, saygılı ve fayda üretmeye odaklı bir topluluk yapısıyla bir araya getiren bir rehber + forum platformudur. Evcil dostlarla yaşamı kolaylaştırırken, sokak hayvanlarının refahını artırmayı ve toplumda bilinçli sahiplenmeyi yaygınlaştırmayı amaçlarız. Kullanıcılarımız; sorularını sorar, deneyimlerini paylaşır, uzmanlardan onaylı içeriklere ulaşır, sahiplendirme ve kayıp–bulundu ilanlarını güvenli kurallar içinde yönetir.
Neyi Çözüyoruz?
- Bilgi kirliliği: Sosyal medyada hızla yayılan yanlış öneriler hayvanların sağlığını riske atabiliyor. Biz; kaynaklı, uzman görüşüyle destekli, tarih damgalı içerikler üretir ve güncelleriz.
- Dağınık topluluklar: Sorular farklı gruplara dağılır, çözüm izi kaybolur. Biz; etiketli başlıklar, arşivlenebilir cevaplar ve öne çıkan “çözüldü” işaretleriyle kalıcı bir bilgi bankası oluştururuz.
- Sahiplendirmede güven: Dolandırıcılık, usulsüz ilan ve uygunsuz üretim risktir. Biz; ilan doğrulama, kurallı moderasyon ve şeffaf raporlama ile güvenli alan sağlarız.
Amacımız
Türkiye’de hayvan refahını yükseltmek; bilinçli bakım, etik sahiplendirme ve topluluk dayanışmasıyla mutlu hayvan—mutlu insan döngüsünü güçlendirmek. Bunu; kaliteli içerik, aktif moderasyon, faydalı araçlar ve yerel iş birlikleriyle gerçekleştiririz.
Misyonumuz
- Her yaştan ve deneyim seviyesinden hayvanseverin, doğru bilgiye hızlı ve ücretsiz erişmesini sağlamak.
- Sorun yaşayan kullanıcılara, forum içinde çözüme odaklı rehberlik sunmak; gerekli olduğunda veteriner hekim ve uzmanlara yönlendirme yapmak.
- Etik sahiplendirme kültürünü yaygınlaştırmak: kayıtlı ilan, sözleşme şablonu, kontrol listesi ve ev ön–son ziyaret rehberleriyle süreçleri güvenli kılmak.
- Sokak hayvanları için saha destek ağları (gönüllü–STK–klinik) oluşturmak; bakım, beslenme, kısırlaştırma ve acil müdahale konularında pratik çözümler yaymak.
Vizyonumuz
Önümüzdeki 3–5 yıl içinde, Türkiye’nin en güvenilir hayvan bilgi bankası ve topluluk platformu olmak;
- 1 milyon+ çözümlenmiş soru–cevap arşivi,
- Onaylı veteriner ve davranış uzmanı ağı,
- Ülke geneline yayılan gönüllü destek haritası,
- Etik sahiplendirme için referans standartlar
ile hem çevrim içi hem sahada fark oluşturan bir ekosistem kurmak.
Değerlerimiz
- Hayvan Refahı Önceliği: Her karar, hayvanın yaşam kalitesini merkeze alır.
- Bilimsel Doğruluk: Kaynak verilen, uzman görüşüyle kontrol edilen, güncel içerik.
- Saygı ve Güvenlik: Zehirli dil, taciz ve nefret söylemi için sıfır tolerans; güvenli topluluk kuralları.
- Şeffaflık: İlan ve reklam politikaları, moderasyon süreçleri, veri işleme açıkça yayınlanır.
- Erişilebilirlik: Mobil uyumlu deneyim, net dil, görsel anlatım; herkes için kullanım kolaylığı.
- Sürdürülebilirlik: Uzun ömürlü bilgi, yerel iş birliği ve toplulukla birlikte büyüme.
patirehber.com’da Neler Var?
1) Rehber İçerikler
- Bakım, beslenme, sağlık, davranış konularında adım adım yazılar.
- “Tehlike işaretleri”, “Ne zaman veterinere?” gibi kırmızı bayrak kutucukları.
- Aşı takvimi, kilo–yaş hesaplayıcı, bütçe planlayıcı gibi pratik araçlar.
- Makalelerde kaynakça ve son güncelleme tarihi.
2) Forum – Çözüm Odaklı Topluluk
- Etiketli başlıklar (örn. Kedi–Sağlık, Köpek–Davranış, Kuş–Beslenme).
- “Çözüldü” işareti, en iyi cevabı yukarı taşıma, özet görünümü.
- Fotoğraf/ video ekleyerek vaka anlatımı ve hızlı yardım.
- Rol ve rozetler: Gönüllü, eğitmen, uzman, yerel destekçi.
3) Sahiplendirme & Kayıp–Bulundu
- Kurallı ilan şablonu: yaş, cins, kısırlaştırma, çip, sağlık durumu, konum.
- Kıyasıya üretimi teşvik etmeyen, etik–ücretsiz sahiplendirme kültürü.
- Sahiplenene ilk 30 gün bakım kontrol listesi ve sözleşme şablonu.
- Güvenlik için mesajlaşmada filtre ve raporlama.
4) Uzman Ağı ve Yönlendirme
- Onaylı veteriner hekimler ve davranış uzmanlarıyla Soru–Cevap oturumları.
- Bölge bazlı klinik–barınak–gönüllü haritası (doğrulanmış profiller).
5) Etkinlik ve Eğitim
- Çevrim içi seminerler: İlk yardım, temel eğitim, sokak besleme etiği.
- Yerel buluşmalar, kısırlaştırma kampanyaları, bağış ve mama kumbaraları.
Topluluk Kuralları (Kısa Özet)
- Hayvana zarar verebilecek bilgi/öneri, şiddet veya istismar içeriğine müsamaha yok.
- Bilgi verirken kanıt ve kaynak; deneyim aktarırken bağlam şart.
- Sahiplendirmede ücret talebi, uygunsuz üretim ve tıbbi kayıt gizleme yasak.
- Tartışmada saygılı üslup, kişisel veriye ve özel hayata özen.
Güvenlik, KVKK ve Şeffaflık
- Kişisel veriler KVKK çerçevesinde işlenir; çerez politikası ve aydınlatma metni açıkça yayınlanır.
- İlan ve mesajlarda telefon/e-posta gizleme seçenekleri; platform içi güvenli iletişim.
- Reklam/iş birlikleri etiketli ve ayrıştırılmıştır; klinik/ürün önerileri çıkar çatışması bildirimiyle verilir.
- İhlal bildirimi ve içerik kaldırma süreçleri saat/ gün bazında taahhütlü.
Kimler için?
- İlk kez sahiplenenler: Sıfırdan kurulum kılavuzları, alışveriş listeleri, bütçe planı.
- Deneyimli sahipler: Davranış/sağlık ince konular, ileri seviye eğitim ipuçları.
- Gönüllüler ve STK’lar: Saha operasyon rehberi, bağış–kampanya araçları.
- Uzmanlar ve işletmeler: Bilgi paylaşımı, eğitim takvimleri ve etik görünürlük.
Başarıyı Nasıl Ölçüyoruz?
- Forumda çözülen konu oranı ve cevap süresi.
- Sahiplendirmede sürdürülebilir eşleşme (geri bildirim + sonraki ay kontrolü).
- İçeriklerde güncel kalma oranı ve kullanıcı memnuniyeti (NPS).
- Yerel iş birlikleri ve saha etki metrikleri (kısırlaştırma, aşılama, destek).
Yol Haritası (Özet)
- Mobil uygulama (çevrim dışı rehber, acil durum kartları).
- Uzman onaylı bilgi rozeti ve içeriğe revizyon geçmişi.
- Gönüllü koordinasyon modülü (rota, görev, stok).
- Erişilebilirlik geliştirmeleri (okunabilirlik, sesli özet, yüksek kontrast).
Davet
patirehber.com, hayvanın yararını merkeze alan herkesin evi. Soru sor, deneyimini paylaş, bir cana yuva bul, bir problemi birlikte çözelim.
Bugün bir hesabın olsun; bilgiyi, sevgiyi ve sorumluluğu çoğaltalım.
patirehber.com — Hayvanla yaşam için güvenilir rehber ve güçlü topluluk.