Patirehber Nedir

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Alpagu
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Alpagu

Yönetici
Reaksiyon puanı
0

patirehber.com Hakkında​

patirehber.com, hayvanlarla ilgili doğru, erişilebilir ve güncel bilgiyi; güvenli, saygılı ve fayda üretmeye odaklı bir topluluk yapısıyla bir araya getiren bir rehber + forum platformudur. Evcil dostlarla yaşamı kolaylaştırırken, sokak hayvanlarının refahını artırmayı ve toplumda bilinçli sahiplenmeyi yaygınlaştırmayı amaçlarız. Kullanıcılarımız; sorularını sorar, deneyimlerini paylaşır, uzmanlardan onaylı içeriklere ulaşır, sahiplendirme ve kayıp–bulundu ilanlarını güvenli kurallar içinde yönetir.

Neyi Çözüyoruz?​

• Bilgi kirliliği: Sosyal medyada hızla yayılan yanlış öneriler hayvanların sağlığını riske atabiliyor. Biz; kaynaklı, uzman görüşüyle destekli, tarih damgalı içerikler üretir ve güncelleriz.
  • Dağınık topluluklar: Sorular farklı gruplara dağılır, çözüm izi kaybolur. Biz; etiketli başlıklar, arşivlenebilir cevaplar ve öne çıkan “çözüldü” işaretleriyle kalıcı bir bilgi bankası oluştururuz.
  • Sahiplendirmede güven: Dolandırıcılık, usulsüz ilan ve uygunsuz üretim risktir. Biz; ilan doğrulama, kurallı moderasyon ve şeffaf raporlama ile güvenli alan sağlarız.

Amacımız​

Türkiye’de hayvan refahını yükseltmek; bilinçli bakım, etik sahiplendirme ve topluluk dayanışmasıyla mutlu hayvan—mutlu insan döngüsünü güçlendirmek. Bunu; kaliteli içerik, aktif moderasyon, faydalı araçlar ve yerel iş birlikleriyle gerçekleştiririz.

Misyonumuz​

• Her yaştan ve deneyim seviyesinden hayvanseverin, doğru bilgiye hızlı ve ücretsiz erişmesini sağlamak.
  • Sorun yaşayan kullanıcılara, forum içinde çözüme odaklı rehberlik sunmak; gerekli olduğunda veteriner hekim ve uzmanlara yönlendirme yapmak.
  • Etik sahiplendirme kültürünü yaygınlaştırmak: kayıtlı ilan, sözleşme şablonu, kontrol listesi ve ev ön–son ziyaret rehberleriyle süreçleri güvenli kılmak.
  • Sokak hayvanları için saha destek ağları (gönüllü–STK–klinik) oluşturmak; bakım, beslenme, kısırlaştırma ve acil müdahale konularında pratik çözümler yaymak.

Vizyonumuz​

Önümüzdeki 3–5 yıl içinde, Türkiye’nin en güvenilir hayvan bilgi bankası ve topluluk platformu olmak;

• 1 milyon+ çözümlenmiş soru–cevap arşivi,
  • Onaylı veteriner ve davranış uzmanı ağı,
  • Ülke geneline yayılan gönüllü destek haritası,
  • Etik sahiplendirme için referans standartlar
    ile hem çevrim içi hem sahada fark oluşturan bir ekosistem kurmak.

Değerlerimiz​

1. Hayvan Refahı Önceliği: Her karar, hayvanın yaşam kalitesini merkeze alır.
  2. Bilimsel Doğruluk: Kaynak verilen, uzman görüşüyle kontrol edilen, güncel içerik.
  3. Saygı ve Güvenlik: Zehirli dil, taciz ve nefret söylemi için sıfır tolerans; güvenli topluluk kuralları.
  4. Şeffaflık: İlan ve reklam politikaları, moderasyon süreçleri, veri işleme açıkça yayınlanır.
  5. Erişilebilirlik: Mobil uyumlu deneyim, net dil, görsel anlatım; herkes için kullanım kolaylığı.
  6. Sürdürülebilirlik: Uzun ömürlü bilgi, yerel iş birliği ve toplulukla birlikte büyüme.

patirehber.com’da Neler Var?​

1) Rehber İçerikler​

• Bakım, beslenme, sağlık, davranış konularında adım adım yazılar.
  • “Tehlike işaretleri”, “Ne zaman veterinere?” gibi kırmızı bayrak kutucukları.
  • Aşı takvimi, kilo–yaş hesaplayıcı, bütçe planlayıcı gibi pratik araçlar.
  • Makalelerde kaynakça ve son güncelleme tarihi.

2) Forum – Çözüm Odaklı Topluluk​

• Etiketli başlıklar (örn. Kedi–Sağlık, Köpek–Davranış, Kuş–Beslenme).
  • Çözüldü” işareti, en iyi cevabı yukarı taşıma, özet görünümü.
  • Fotoğraf/ video ekleyerek vaka anlatımı ve hızlı yardım.
  • Rol ve rozetler: Gönüllü, eğitmen, uzman, yerel destekçi.

3) Sahiplendirme & Kayıp–Bulundu​

• Kurallı ilan şablonu: yaş, cins, kısırlaştırma, çip, sağlık durumu, konum.
  • Kıyasıya üretimi teşvik etmeyen, etik–ücretsiz sahiplendirme kültürü.
  • Sahiplenene ilk 30 gün bakım kontrol listesi ve sözleşme şablonu.
  • Güvenlik için mesajlaşmada filtre ve raporlama.

4) Uzman Ağı ve Yönlendirme​

• Onaylı veteriner hekimler ve davranış uzmanlarıyla Soru–Cevap oturumları.
  • Bölge bazlı klinik–barınak–gönüllü haritası (doğrulanmış profiller).

5) Etkinlik ve Eğitim​

• Çevrim içi seminerler: İlk yardım, temel eğitim, sokak besleme etiği.
  • Yerel buluşmalar, kısırlaştırma kampanyaları, bağış ve mama kumbaraları.

Topluluk Kuralları (Kısa Özet)​

• Hayvana zarar verebilecek bilgi/öneri, şiddet veya istismar içeriğine müsamaha yok.
  • Bilgi verirken kanıt ve kaynak; deneyim aktarırken bağlam şart.
  • Sahiplendirmede ücret talebi, uygunsuz üretim ve tıbbi kayıt gizleme yasak.
  • Tartışmada saygılı üslup, kişisel veriye ve özel hayata özen.

Güvenlik, KVKK ve Şeffaflık​

• Kişisel veriler KVKK çerçevesinde işlenir; çerez politikası ve aydınlatma metni açıkça yayınlanır.
  • İlan ve mesajlarda telefon/e-posta gizleme seçenekleri; platform içi güvenli iletişim.
  • Reklam/iş birlikleri etiketli ve ayrıştırılmıştır; klinik/ürün önerileri çıkar çatışması bildirimiyle verilir.
  • İhlal bildirimi ve içerik kaldırma süreçleri saat/ gün bazında taahhütlü.

Kimler için?​

• İlk kez sahiplenenler: Sıfırdan kurulum kılavuzları, alışveriş listeleri, bütçe planı.
  • Deneyimli sahipler: Davranış/sağlık ince konular, ileri seviye eğitim ipuçları.
  • Gönüllüler ve STK’lar: Saha operasyon rehberi, bağış–kampanya araçları.
  • Uzmanlar ve işletmeler: Bilgi paylaşımı, eğitim takvimleri ve etik görünürlük.

Başarıyı Nasıl Ölçüyoruz?​

• Forumda çözülen konu oranı ve cevap süresi.
  • Sahiplendirmede sürdürülebilir eşleşme (geri bildirim + sonraki ay kontrolü).
  • İçeriklerde güncel kalma oranı ve kullanıcı memnuniyeti (NPS).
  • Yerel iş birlikleri ve saha etki metrikleri (kısırlaştırma, aşılama, destek).

Yol Haritası (Özet)​

• Mobil uygulama (çevrim dışı rehber, acil durum kartları).
  • Uzman onaylı bilgi rozeti ve içeriğe revizyon geçmişi.
  • Gönüllü koordinasyon modülü (rota, görev, stok).
  • Erişilebilirlik geliştirmeleri (okunabilirlik, sesli özet, yüksek kontrast).

Davet​

patirehber.com, hayvanın yararını merkeze alan herkesin evi. Soru sor, deneyimini paylaş, bir cana yuva bul, bir problemi birlikte çözelim.
Bugün bir hesabın olsun; bilgiyi, sevgiyi ve sorumluluğu çoğaltalım.

patirehber.com — Hayvanla yaşam için güvenilir rehber ve güçlü topluluk.

Geri